Rođak iz kamenog doba i druge zgode – Walter Neugebauer


Uz Noć krapinskog pračovjeka u Galeriji grada Krapine će se od 20. lipnja 2014. moći pogledati izložba stripa Waltera Neugebauera

Rođak iz kamenog doba i druge zgode

„Valorizirati djelo i lik Waltera Neugebauera (Tuzla 1921.- München / Zagreb, 1992.)značilo je obuhvatiti pola stoljeća intenzivnog rada i djelovanja u mediju ilustracije, stripa, crtanog filma i grafičkog dizajna, te utvrditi da je Walter Neugebauer otac crtanog stripa u Hrvatskoj, pionir zagrebačke animacije, ilustrator i grafički dizajner svjetskog dometa.

Tako glasi konstatacija nakon što je ekipa stručnjaka 2013. izvukla Waltera Neugebauera iz zaborava i dala mu mjesto u povijesti hrvatske primijenjene umjetnosti koje mu pripada. Ali da je Krapinski pračovjek nadahnuo velikog majstora stripa pokazuje strip “Rođak iz kamenog doba”, priča o prvim vremepolovima u kojem dva smotana profesora Zbrkić i Zvrkić doživljavaju svoju predpovijesnu pustolovinu. Pokazalo se da su ti golemi i grubi praljudi vrlo gostoljubivi i časte svoga gosta obiljem hrane. Nešto je od tih običaja ostalo do danas. Drugi je strip namijenjen najmlađima i zove se “Jelenko kamenko”, vesela avantura malog pračovjeka, kojeg u stvarnoj rekonstrukciji možemo vidjeti u Muzeju. K tome su se i one predpovijesne životinje čije se kosti mogu razgledati u Muzeju neandertalavca u Krapini, našle oživljene u stripu. Potpuno je svejedno jesu li ovi stripovi nastali 1953. ili još tridesetih godina 20. stoljeća, od kada ovaj naš virtuozni crtač, Tuzlanin, Zagrepčanin i Europejac zadivljuje lakoćom svoje ruke i plodonosnim radom svijet, jer su svi oni tako živi i tako bliski današnjem oku i srcu da nema razloga ne reprizirati ih u nove albume i stripove, u nove majice i lutkice, na nove šalice i tanjuriće, kako je sveobuhvatno po svom velikom uzoru Waltu Disneyu radio i čemu je težio sam autor.

Napokon, Walter Neugebauer redizajnirao je Haribo medvjediće-bombone, a bio je dizajner i za Liptons’tea, a da ne kažemo da je prve kocke-slagalice priča, i papirnate setove za oblačenje lutkica za njemačke proizvođače radio baš on. Je li se koji gen neandertalaca usadio među američkim Indijancima, ne znamo, ali je strip Winnetou, Walter Neugebauer crtao u raznim varijantama, te je njegov lik čuvenog indijanskog poglavice i prijateljstvo dvaju službenih neprijatelja postalo kultno za brojne fanove stripova u svijetu. Uzorno je i danas.“

Branka Hlevnjak

Izložba će biti otvorena do 27. srpnja 2014. godine, a može se pogledati od utorka – petaka od 10,00 – 13,00 sati, te subotom i nedjeljom od 10,00 – 14,00 sati. U petak 20. i subotu 21. lipnja izložba se može pogledati i od 19,00 – 22,00 sata.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content