Sakralni motivi iz kolekcije obitelji Pohižek


U Galeriji grada Krapine je u petak 2. prosinca 2016. otvorena posljednja izložba u ovogodišnjoj izložbenoj sezoni. Izložbom Sakralnih motiva iz kolekcije obitelji Pohižek započelo je ovogodišnje obilježavanje Dana grada Krapine i Blagdana Sv. Nikole zaštitnika grada Krapine.

Kolekcionar Stjepan Pohižek rođen je u selu Vinkovec – Vrbovec, ali korijeni njegove obitelji su u Gornjoj Šemnici (Hrvatsko zagorje). Od rane mladosti pokazivao je veliki interes za likovnu umjetnost iako je sakupljanjem slika započeo tek 2005. godine sasvim slučajno nakon jednog skupa slikara. Od tada intenzivno sakuplja slike i druži se sa likovnim umjetnicima. Sakupio je preko tri tisuće umjetnina koje je kupio ili dobio na poklon od brojnih umjetnika raznih generacija, stilskih opredjeljenja, akademskih umjetnika, umjetnika amatera i slikara naivnog izraza. Do sada je priredio preko pedeset izložbi u Hrvatskoj i zemljama Europske unije.

Za izložbu sakralne tematike u Galeriji grada Krapine iz bogate zbirke likovni kritičar Stanko Špoljarić odabrao je 70-tak autora sa preko 80 radova umjetnika raznih generacija, stilskih opredjeljenja i umjetničke snage. Izloženi su radovi Đure Sedera, Zlatka Čulara, Danka Friščića, Ane Guberina, Ivice Šiška, Nenada Opačića, Danijela Žabčića, Dubravka Mokrovića, Iris Bondora Dvornik, Josipa Botterija, Josipa Zemana, Žejka Mucka, Josipa Škerlja, Krešimira Nikšića, Leile Michielli Vojvoda, Franje Klopotana, Živka Toplaka, Mate Tijardovića i drugih. Izloženi su i radovi zagorskih umjetnika (Marije i Ivana Čukelja iz Stubičkih Toplica, Josipa Rubesa iz Krapinskih Toplica, Maje Vukine Bogović iz Klanjca i Zlatka Kuhara iz Krapine.)

Na otvorenju izložbe o radovima je govorio Stanko Špoljarić, a otvorio ju je zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Drago Kozina. U prigodnom glazbenom programu nastupila je FS „Viline“.

Izložba ostaje otvorena do 31. prosinca 2016. godine.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content