Stanko Posavec – Cvijeće

Povodom Dana Grada Krapine i blagdana Sv. Nikole, u ponedjeljak 6. prosinca 2010. u Galeriji grada Krapine je otvorena izložba slika Stanka Posavca «Cvijeće». O autoru je govorio likovni kritičar Stanko Špoljarić, a u prigodnom glazbenom programu nastupio je KUD Krapina – tamburaška sekcija. Autor se predstavlja sa 50-tak radova, akril emajla i voštanih pastela sa motivom cvijeća. U najvećem dijelu svog slikarskog opusa Stanko Posavec svodi uprizorenja na značenjsku i oblikovnu slojevitost znaka. U složenosti likovne razrade to znade biti slovo, redukcija predmetnog ili autentičan oblik Posavčevog repertoara. Posavec i polazi od znaka obogaćujući ga u tkivu slikarske površine, ali ishodište je i oblikovno raskošni scenarij, u konačnici pročišćen do jednostavne likovne forme.
U novom ciklusu Posavec je za motiv odabrao cvijeće. Boraveći u slikovitom zagorskom krajoliku prepunom poljskog i vrtnog cvijeća, Posavca je privukla raznolikost boja i oblika. Ljepota florealnog ipak je svodiva na tek nekoliko osnovnih kompozicijskih shema, s jezgrom i laticama oko nje. Cvijet i cvjetne nakupine istovremeno su primjeri botaničke zadatosti i beskrajnih varijacija koje raduju oko i bude maštu. Cvijet postaje znak sabiranja veličajnosti prirode i kod Posavca je posvojen u čitkosti i slutnji pojedine vrste. U akrilu i pastelu nastao je slikarski niz s izmjenom ostvarenja relativno precizne opisnosti i slobodnije interpretiranih formi.
I samim tehnikama određen je način izraza. U akrilu površina slike u potpunosti je zasićena, stvorena je svojevrsna magma bogate slikarske strukture u koju uranja ili iz nje izrasta akcent motiva. U plohama slikarske tvarnosti, svjetlosnih udara i svjetlosne difuznosti, s kromatskom istančanošću kroz uravnoteženje krika boje i utišanih vrijednosti palete, u djelima kompozicijskih raznolikosti. Od postava gigantiziranog cvijeta, njegove udvojenosti, simetričnosti trija, do mnoštva cvjetnih partikula u polju pitoresknog buketa.
Pasteli su prozračniji, potez u jakim grafizmima treptaviji, a oblici koloristički otvoreniji. Posavec je u njima uspio sačuvati začudnost dječje razigranosti u brojnosti oblikovnih iznenađenja. Igrom je odgovorio na ponudu uočenog, stvorivši likovne situacije i stanja edenske privlačnosti. U ugođajnosti vedrine i note duhovitog, opredmećenja ljepote govore o Posavčevom likovnom i emocionalnom razumijevanju motiva. Pasteli su najčešće rezultat krokijevske neposrednosti, ekspresivnog dodira papira, kojeg je i bjelina sastavnica uzbudljivih i simpatičnih likovnih priča. Odraza umjetničke imaginacije preobražene u stilizaciju oblika, ili u djela pulsirajuće realistične naznačenosti. Posavcu nije stran ni prizvuk ornamentalnog kao mjere reda i ritma u organizaciji scene. A u ukupnosti slike i njenim fragmentima osjeća se florealna vibrantnost u neprekidnom obnavljanju oblika. Ali i konstante oblika bliskog znaku.
Stanko Špoljarić
Izložba ostaje otvorena do 31. prosinca 2010.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content