Šuma okom šumara


U Galeriji grada Krapine je u ponedjeljak 13. siječnja 2014. otvorena izložba, 10. bjelovarski salon fotografije „Šuma okom šumara“. Izložba je organizirana u suradnji sa HŠD Ogranak Bjelovar i HŠD Ogranak Zagreb.

Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Bjelovar već niz godina organizira izložbu fotografija pod nazivom “Šuma okom šumara” koja se svake godine povodom Dana hrvatskog šumarstva – 20. lipnja održava u Gradskom muzeju u Bjelovaru s ciljem predstavljanja i popularizacije šumarske struke, a time i osviještenosti cijele javnosti prema šumi, njenoj okolini i prirodi uopće.

Prva je izložba održana 1998. godine u Gradskom muzeju. U početku djeluje na lokalnoj razini kao amaterska izložba fotografija u kojoj su do 2003. godine sudjelovali samo članovi bjelovarskog Ogranka HŠD-a.

2004. godine, na prijedlog ravnatelja Gradskog muzeja Bjelovar – akademskog slikara Dubravka Adamovića izložba se postavlja u prostoru Muzeja Bjelovara – Galeriji „Nasta Rojc“. Istovremeno se imenuje Ocjenjivački sud za odabir najboljih fotografija, a izložbi dodijeljuje naziv bjelovarski salon fotografije „Šuma okom šumara“ te se pozivaju članovi HŠD-a iz cijele Hrvatske da prijave svoje fotografije na raspisani natječaj.

2006. godine ostvareni su kontakti sa šumarima iz susjednih zemalja, pa 3. salon dobiva međunarodni karakter i prerasta u priznatu izložbu pod nazivom Bjelovarski salon fotografije „Šuma okom šumara“ s međunarodnim sudjelovanjem, na kojem osim domaćih autora sudjeluje i sve više autora iz inozemstva.

Svake godine raspisuje se natječaj na koji se iz godine u godinu prijavljuje sve više fotografija od kojih stručni Ocjenjivački sud sastavljen od pet renomiranih stručnjaka i umjetnika – dobrih poznavatelja fotografije, izabire najbolje koje se izlažu u okviru salona. Pravilo je da se mogu natjecati samo profesionalni šumari sa svojim pojedinačnim ili kolekcijskim uradcima. Imena autora su šifrirana i čuvaju se u strogoj tajnosti, te su članovima žirija potpuno nepoznata. Tek po završetku odabira, otkrivaju se imena autora nagrađenih fotografija.

Prema Pravilima natječaja, Ocjenjivački sud proglašava Grand Prix salona, tri najbolje pojedinačne fotografije i tri najbolje serije fotografija, zatim dodijeljuje do tri pohvale za pojedinačnu fotografiju i do tri pohvale za seriju fotografija, te odabire fotografiju za plakat Salona. Dobitnik Grand Prix salona ostvaruje pravo na samostalnu izložbu u okviru održavanja slijedećeg salona.

Izložba se tijekom godine postavlja i u drugim gradovima širom Hrvatske, za što postoji sve veći interes, a dokaz tome je i broj posjetitelja koji je od nekoliko stotina prerastao u više od deset tisuća, uz niz pohvala i pozitivnih kritika. Krapina je jedan od gradova koji već treću godinu svakog siječnja ugošćuje ovu respektabilnu izložbu.

2009. godine izložba je uz pomoć Hrvatskog šumarskog društva i Hrvatskih šuma, prvi puta prešla i granice Hrvatske. U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Finskoj, a zahvaljujući suradnji između Hrvatskog šumarskog instituta Jastrebarsko i Šumarskog instituta Finske, 110 izabranih fotografija s prvih pet bjelovarskih salona izloženo je u Helsinkiju pod nazivom „Šuma okom hrvatskih šumara“.

Posebno mjesto u životopisu desetogodišnjeg žiriranog salona fotografije „Šuma okom šumara“ pripada izložbi izabranih djela iz bogatog fundusa bjelovarskog Ogranka koja je početkom 2011. u povodu Međunarodne godine šuma bila postavljena u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Za 10. bjelovarski salon fotografija prijavilo se s 48 autora s 418 fotografija, 273 pojedinačnih i 38 serija sa 145 fotografija. Za izlaganje je odabrano 263 fotografije od 44 autora i to 171 pojedinačna fotografija i 25 serija sa 93 fotografije koje čine postav 10. bjelovarskog salona fotografije.

Važno je istaknuti da na ovoj izložbi sa 10-tak fotografija sudjeluje i naša sugrađanka Marija Hlebec koja je osvojila 3. nagradu za pojedinačnu fotografiju pod nazivom “Jesenska čipka”, te pohvale za jednu pojedinačnu fotografiju (“Udvaranje” ) i jednu seriju fotografija (“Noćna šaputanja”).

Na otvorenju je uz kustosicu Vesnu Kunštek govorila i dopredsjednica HŠD Ogranak Zagreb Jolanda Vincelj. Prigodni recital izveli su Marija Hlebec i Antun Kuhar.

Izložba ostaje otvorena do 28. siječnja 2014. godine.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content