Svijet lutaka za svijet filma

Svijet lutaka za svijet filma


U okviru ovogodišnjeg Ljeta u Krapini u petak 2. kolovoza 2013. u Galeriji grada Krapine je otvorena izložba „Svijet lutaka za svijet filma Radi se o lutkama i dijelovima scenografije za pet hrvatskih animiranih filmova. Autorica izložbe je povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak koja je napisala:

„Izložba lutaka Božidara Trkulje za film “Priča s početka vremena”, Davida Peroša Bonnota za film “Soldat”, Ivane Bošnjak i Lee Vidaković za film “Acrossed slide”, Zdenka Bašića za film “Guliver” i Tihane Ostreš za film “Vile” objašnjava tijesnu povezanost dvaju svjetova. Da svaka lutka ima srce znaju sva djeca, i svi odrasli koji su već kao djeca spoznala čaroliju i moć mašte i dovela je u svijet odraslih. Ali da ona postoji i izvan kazališta u svijetu animiranih filmova manje je poznato. Zato je ova izložba pravo otkriće lutkarskih mogućnosti. Lutke i dijelovi scenografije na ovoj izložbi izrađeni su u duhu suvremene estetike koja naglašava rukotvornost izrade, a od prividne nesavršenosti stvara prednost. Prednost leži u duhovitosti koja ovisno o scenariju filma graniči sa zastrašujućim. Između smijeha i straha tanka je granica. Ili smijeh je odušak za strah. Koliko god lutke i lutkarstvo još povezujemo s igrom, valja znati da je igra namijenjena i odraslima, a ovi su filmovi snažne poruke svijetu neodgovornih i svijetu otuđenih. Upoznavanje s nositeljima poruka izložbena su VIP prilika svim zainteresiranim. Nipošto svakodnevna i relativno rijetka. Lutke šapuću još svoje uloge i zovu na gledanje filmova. Kakvo otkriće, kakva sinergijska čarolija! Svakako joj se treba prepustiti i opustiti. To je likovnost na potenciju. Multimedijalna i ekipna. Autori entuzijastički stvaraju hrvatski brend lutkarske animacije, izrasle na svjetski čuvenoj baštini zagrebačke škole crtanog filma. Podržimo ih.

Svi filmovi se mogu pogledati na izložbi.
Izložbu je otvorio dogradonačelnik Grada Krapine Dragutin Kozina, a u prigodnom glazbenom programu nastupila je tamburaška skupina KUD-a Krapina.
Izložba ostaje otvorena do 25. kolovoza 2013. godine. 

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content