14. Tjedan cjeloživotnog učenja

Unatoč novim okolnostima uzrokovanim pandemijom COVID-19, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u suradnji sa partnerima nastavila je provedbu aktivnosti usmjerenih na promociju cjeloživotnog učenja uvažavajući sve potrebne epidemiološke mjere za njihovu sigurnu provedbu te već tradicionalno organizirala nacionalnu obrazovnu kampanju Tjedan cjeloživotnog učenja 2020. Ovogodišnji, 14. Tjedan cjeloživotnog učenja, održao se od 21. rujna do 5. listopada 2020. te su, kao i prethodnih godina, građani imali mogućnost posjećivati besplatne radionice, predavanja, okrugle stolove i slična događanja diljem Hrvatske. Niz obrazovnih ustanova otvorio je svoja vrata i omogućio potencijalnim polaznicima da se upoznaju s mogućnostima obrazovanja koje nude. Najveći dio aktivnosti provodio se u virtualnom okruženju, odnosno online, a aktivnosti koje su se provodile fizički, odvijale su se u malim grupama poštujući sve epidemiološke mjere.

 

Pučko otvoreno učilište Krapina, jedan od provoditelja obrazovanja odraslih u našoj regiji, po 14. se puta uključilo u realizaciju Tjedna.

Za svoje smo sugrađane ove godine organizirali dvije kino projekcije na novom, većem i kvalitetnijem rolo kino platnu poštujući sve propisane epidemiološke mjere.

U petak, 2. listopada, od 18 sati bila je to kino projekcija filma PINOKIO za naše najmlađe sugrađane. Najdraža bajka za djecu konačno je stigla na velika platna!

Odmah nakon što je krajem prošle godine objavljen popis filmova koji će svoju svjetsku premijeru imati na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu, jedan film se samim svojim naslovom automatski izdvojio od ostatka. Riječ je, naravno, o PINOKIJU, novom filmu uglednog i nagrađivanog talijanskog redatelja Mattea Garronea u kojem je glavnu ulogu ostvario omiljeni talijanski glumac, redatelj i dvostruki oskarovac Roberto Benigni! Dječja drama PINOKIO konačno nam stiže i u domaća kina i zasigurno će postati kino hit!

Kao što svi već znamo, PINOKIO je slavna priča o drvenoj lutki koja će oživjeti uz pomoć siromašnog i usamljenog rezbara drveta. Poput svakog djeteta, Pinokio je znatiželjan o svijetu koji ga okružuje te ga upoznaje sistemom pokušaja i pogreške. Naoružan nezasitnom dječjom hrabrošću, on postaje upravo onakav kakvim je i zamišljen. Autor Carlo Collodi napisao je knjigu „Pinokijeve pustolovine“ još krajem 19-og stoljeća, ali njegov lik je danas važniji nego ikada prije – premda se čini da se svijet kreće u suprotnom smjeru. Redatelj Matteo Garrone svijetu Pinokija daruje vizionarsku dimenziju koja, baš poput knjiga, ima široki zamah. Njegov lik Pinokija kreće se na način koji je istovremeno realističan i fantastičan. Radnja je smještena u ruralnoj, bezvremenskoj, ali neodoljivoj Italiji koja odiše kopnom, morem i farmama. Gledatelji će sasvim sigurno svaki za sebe pronaći svog omiljenog lika koji se pojavljuje u životu malog Pinokija, a koji ga direktno upoznaje s prirodom, životinjskim carstvom i svijetom mašte.

 

Istog dana, od 21 sat, za odrasle je to bila kino projekcija hrvatskog filma MATER sa gostovanjem redatelja Jure Pavlovića.

Film Mater nagrađen je na beogradskom FEST-u kao najbolji regionalni film, glavna glumica Daria Lorenci – Flatz nagrađena je kao najbolja glumica na Taormina Film Festivalu te Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu na Pulskom filmskom festivalu 2020. Redatelj Jure Pavlović dobitnik je nagrade Breza za najboljeg debitanta.

 

      

 

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content