Trijenale zagorskog suvenira


U vrijeme Tjedna kajkavske kulture Krapina 2014. u Galeriji grada Krapine je u subotu 6. rujna otvorena izložba suvenira 13. Trijenala zagorskog suvenira.

Trijenale zagorskog suvenira uspješna je inicijativa Muzeja Hrvatskog zagorja koji je izradi i promociji umjetničkih i tradicijskih suvenira pristupio na profesionalan način. Javni poziv sudionicima se upućuje svake treće godine, a po obavljenom žiriranju radovi se izlažu na izložbi. Ovogodišnji Trijenale se fokusira na suvenire utemeljene na zaštićenoj nematerijalnoj baštini Hrvatskog zagorja.

Na ovogodišnji raspisani javni natječaj odazvalo se stotinjak obrtnika i nositelja tradicijskih znanja i vještina, umjetnika, dizajnera, likovnih amatera i školskih udruga.

Povjerenstvo za odabir suvenira je u mnoštvu izvedbenih rješenja od drva, gline, stakla, krep papira, tekstila, bakra, mjedi i srebra Prvu nagradu dodijelilo Zlatarni Bashota iz Zagreba za unikatni nakit od srebra inspiriran licitarima i tradicijskim drvenim igračkama. Druga nagrada dodijeljena je dugogodišnjim sudionicima Trijenala Keramiki Nova iz Ozlja za odlično izvedbeno rješenje uporabnog suvenira od keramike s motivom licitarskog srca. Treća nagrada pripala je Mladenu Saviću, članu Udruženja obrtnika Bedekovčina i Obrtničke komore Krapinsko- zagorske županije, za dekorativne i uporabne suvenire od keramike.

Povjerenstvo za odabir suvenira dodijelilo je i nekoliko priznanja za inventivno korištenje tradicijskih elemenata upisanih na UNESCO-vu Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne baštine.

Na otvorenju izložbe u Galeriji grada Krapine dobrodošlicu svim prisutnima zaželio je gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, o Trijenalu je govorila autorica izložbe Tihana Kušenić iz Centra za tradicijske obrte i vještine Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, a izložbu je otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

U prigodnom glazbenom programu nastupila je tamburaška skupina KUD-a „Krapina“.

Izložba u Galeriji ostaje otvorena do 30. rujna 2014.

U nastavku večeri brojne uzvanike i ljubitelje umjetnosti oduševio je koncert glazbene družine Cinkuši.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content