U Galeriji grada Krapine otvorena Izložba pisanica

Uz nadolazeći najveći kršćanski blagdan Uskrs, sinoć je u prepunoj Galeriji grada Krapine otvorena 26. tradicionalna Izložba pisanica. Kao i svih ovih godina na izložbu se odazvao veliki broj autora sa mnogo pisanica rađenih različitim tehnikama. Sudjeluju djeca vrtićke dobi, učenici osnovnih i srednjih škola, likovni umjetnici i pojedinci iz 5 županija (Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke) i autorica iz Srbije, iz Kragujevca.

Otvorenju su nazočili gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović koji je i otvorio izložbu naglasivši da mu je drago da na ovoj izložbi, koje nema nigdje drugdje, sudjeluju razni autori, od profesionalaca preko amatera, pa sve do djece. Posebno se zahvalio odgajateljima i učiteljima koji su motivirali djecu da rade pisanice za izložbu jer je to garancija da će se ova izložba nastaviti još dugi niz godina. Posebnu zahvalu uputio je Zoranu Babiću, začetniku ove izložbe. U ime župana Krapinsko-zagorske županije prisutne je pozdravio  pročelnik Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Karlo Frljužec naglasivši da su u Županiji jako ponosni na to što to rade Pučko otvoreno učilište Krapina, krapinska Gradska galerija, a u konačnici i Grad Krapina jer sve što rade doprinosi bogatstvu ukupne kulturne ponude grada, ali i cijele županije.

Prisutne je pozdravila i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović koja je zahvalila Gradu Krapini, Krapinsko-zagorskoj županiji i Ministarstvu kulture i medija RH što podržavaju rad POU Krapina.

Izloženi su radovi marljivih dječjih ručica iz krapinskog dječjeg vrtića Gustav Krklec i dječjeg vrtića Utrine iz Zagreba, radovi učenika iz 6 matičnih osnovnih škola i 4 PŠ Krapinsko zagorske županije, radovi učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka i srednje Graditeljske škole Čakovec.

Svoje radove izložili su korisnici Doma za starije i nemoćne Sv. Nikola iz Krapine i Doma za starije osobe Centar iz Zagreba, članovi Podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske, Trešnjevka sjever – Zagreb

Pisanice su izradili i polaznici radne terapije Doma za odrasle osobe Lobor-grad iz Lobora,  Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Krapina, Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja Svitanje iz Zagreba, Udruga distrofičara Krapina, Udruga tradicija i inovativnost Krapinske Toplice,, članovi Likovnog društva Ernest Tomašević iz Krapine i Likovne udruge Oton Iveković iz Klanjca.

Na osebujan način izrađena ili oslikana jaja napravili su likovni umjetnici i pojedinci kojih je više od 60-tak iz Krapine, Začretja, Krapinskih Toplica, Zaboka, Oroslavja, Zaprešića, Zagreba, Samobora, Velike Mlake, Ludbrega, Koprivnice, Donje Dubrave u Međimurju i Kragujevca.

Ove godine na izložbi se mogu vidjeti i tradicijske Međimurske črne pisanice z Dobrave bez kojih u Međimurju ne može proći darivanje za Uskrs, a rađene su batik tehnikom koja se kontinuirano održala od 1870. godine zahvaljujući timskom radu obitelji Biserke Vučenik, kao i pisanice rađene autohtonom tehnikom (izrada pisanica zukvom i vunicom) donijetom iz Slovačke u Slavoniju, a koje izrađuju Dragutin i Snježana Božić iz Koprivnice.

Izložba je prikaz izrade pisanica od tradicionalnih načina do modernih i suvremenih pristupa.

U prigodnom glazbenom programu nastupio je „Duo Stella“, duo kojeg čine  Lucija Belošević i Lana Pavić koje su izvedbom sakralnih pjesama oduševile prisutne.

Izložba ostaje otvorena do 20. travnja 2023., radnim danom od utorka do subote od 10-13 sati.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content