U Galeriji grada Krapine otvorena jubilarna 50. samostalna izložba zlatarskog majstora Stjepana Balje

U Galeriji grada Krapine u petak je otvorena jubilarna 50. samostalna izložba nakita, „objekata“, ukrasnih predmeta kućnog interijera i slika sakralnih motiva “Moje staze, moji puti”, zlatarskog majstora Stjepana Balje iz Zaprešića.

Stjepan Balja koji se u Krapini predstavlja po drugi puta, u struci je više od 60 godina, a status zlatarskog majstora stekao je 1969. godine i među 5 je svjetskih stvaratelja koji imaju svoju tajnu tehniku kojom stvaraju i oblikuju impresivna djela. Za njega je nakit život. On taj posao radi s ljubavlju, a inspiraciju za svoje radove dobiva u svijetu oko nas. Promatra sve oko sebe.

Na izložbi se predstavlja unikatnim nakitom u zlatu, srebru, bakru, mjedi, prirodnim tvorbama, staklu. Predmeti su oblikovani u kombinacijama različitih tehnika, a najimpresivniji dojam je upravo u tehnici gužvanja i patiniranja srebra – jedinstveno autorsko umijeće i potpis. Uz brojne grupe ukrasnih dodataka poput dragog kamenja, bisera, sedefa, koralja, različitih rijetkih minerala i kristala po prvi put je predstavljen najnoviji segment iz majstorova opusa – „Objekti“. Ime im je dodijelio sam autor, a riječ je o predmetima od bakra ili mjedi sa apliciranim elementima iz prirode (mahovine, lišaja, gljive, gube, kukca kornjaša, drvene grančice).

Etnologinja, prof. Ivanka Ivkanec, autorica monografije Stjepana Balje na otvorenju je govorila o njegovom stvaralaštvu, te je istaknula da je prepoznat i na institucionalnoj razini, ali i na razini Ministarstva kulture i države. Dobio je Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, nagradu za životno djelo Grada Zaprešića i veliku povelju Zagrebačke županije.

Ravnateljica POU Krapina Grozdana Pavlović istaknula je kako joj je drago da se uspjela realizirati ova izložba koja je bila planirana još prošle godine, ali zbog situacije vezane uz koronavirus morala je biti odgođena za ovu godinu. Raduje je i da je na otvorenje došao veliki broj ljudi.

Otvorenju izložbe su nazočili i gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović i zamjenik gradonačelnika Ivica Hršak.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Krapina.

Nakon otvorenja izložbe posjetitelji su uživali u koncertu evergreena.  Krapinčani Tomislav Presečki (gitara) i Karlo Kukovačec (klavijature) uz vokalnu asistenciju Maria Pavlića iz Zagreba izveli su neke od najvećih domaćih i stranih hitova poput Samo jednom se ljubi, Prolazi sve, Milioner, Marijana, My way, Ta tvoja ruka mala, Stranger in the night i mnogih drugih.

Otvorenje izložbe i koncert održani su uz pridržavanja svih epidemioloških mjera, a mogli su se pratiti i uživo putem Youtube kanala i mrežne stranice POU Krapina.

Izložba ostaje otvorena do 16. lipnja 2021. godine, a može se razgledati radnim danom od utorka do subote od 10,00 do 13,00 sati.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content