U Galeriji grada Krapine otvorena tradicionalna 25. međunarodna izložba pisanica

Uz nadolazeći najveći kršćanski blagdan Uskrs, u petak 1. travnja je u Galeriji grada Krapine otvorena 25. tradicionalna Međunarodna izložba pisanica. Kao i svih ovih godina na izložbu se odazvao veliki broj autora sa mnogo pisanica rađenih različitim tehnikama. Sudjeluju djeca, učenici osnovnih i srednjih škola, likovni umjetnici i pojedinci iz 5 županija (Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke), a zadnjih nekoliko godina sudjeluju i umjetnici iz Slovenije i Srbije, a ove godine po prvi puta i iz Mađarske, pa je izložba postala međunarodna.

Otvorenju su nazočili zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Ivica Hršak i

zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek koja je i otvorila izložbu naglasivši kako je posebnost ove tradicionalne međunarodne izložbe čuvanje tradicije, ali i promocija suvremenih likovnih trendova. Prisutne je pozdravila i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović

i istaknula zadovoljstvo što izložba pisanica slavi četvrt stoljeća, ali i što na njoj svake godine sudjeluje velik broj umjetnika i djece. Zahvalila je i Gradu Krapini, Krapinsko-zagorskoj županiji i Ministarstvu kulture i medija što podržavaju rad POU Krapina.

Izloženi su radovi marljivih dječjih ručica iz krapinskog dječjeg vrtića Gustav Krklec i dječjeg vrtića Utrine iz Zagreba, radovi učenika iz 10 matičnih osnovnih škola  i 4 PŠ Krapinsko zagorske županije, radovi učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka i srednje Graditeljske škole Čakovec.

Svoje radove izložili su korisnici Doma za starije i nemoćne Sv. Nikola iz Krapine i Doma za starije osobe Centar iz Zagreba, polaznici radionica Gerontološkog centra Doma za starije i nemoćne Trnje iz Zagreba i članovi Udruge umirovljenika Krapina.

Pisanice su izradili i polaznici Centra za rehabilitaciju Zagreb-radionica Zaprešić, polaznici radne terapije Doma za odrasle osobe Lobor-grad iz Lobora,

Udruga distrofičara Krapina, članovi Likovnog društva Ernest Tomašević iz Krapine i Likovne udruge Oton Iveković iz Klanjca, članovi keramičke radionice iz Varaždina kao i polaznici  radionice crtanja i slikanja Narodnog sveučilišta Dubrava iz Zagreba.

Na osebujan način izrađena ili oslikana jaja napravili su likovni umjetnici i pojedinci kojih je više od  60-tak iz Krapine, Začretja, Krapinskih Toplica, Zaboka, Oroslavja, Pregrade, Zaprešića, Zagreba, Samobora, Velike Gorice, Dugog Sela, Ludbrega, Koprivnice, Ljubljane, Kopra i Kragujevca.

Pristupi izradi pisanica su različiti od tradicionalnih načina pisanja perom i voskom, obljepljivanja prirodnim materijalima, heklanja, do pisanica rađenih od keramike ili kaširanih. Ima i različitih instalacija od pisanica kojih je svake godine sve više gdje svoju kreativnost iskazuju učenici pod mentorstvom  svojih učitelja kao i djeca iz dječjih vrtića sa svojim odgojiteljicama. Iz izloženih radova vidi se da u svih 25 godina kako se izložba održava izlagačima ne nedostaje mašte i kreativnosti.

Izložba je prikaz izrade pisanica od tradicionalnih načina do modernih i suvremenih pristupa.

U prigodnom glazbenom programu nastupili su Krapinčani David Vidović i Josip Nežmahen koji su svirajući na trubi i klarinetu pod umjetničkim imenom Duo David i Josip oduševili prisutne.

Izložba se u Galeriji može pogledati do 29. travnja 2022., radnim danom od utorka do subote od 10-13 sati, a virtualna izložba na mrežnoj stranici i Youtube kanalu POU Krapina.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content