U Galeriji grada Krapine otvorena tradicionalna 27. međunarodna izložba pisanica

U duhu proljeća i obilježavanja uskršnjih blagdana, sinoć je u prepunoj Galeriji grada Krapine otvorena 27. tradicionalna izložba pisanica. Na izložbu se, kao i svake godine odazvao velik broj autora s pisanicama izrađenim i ukrašenim različitim tehnikama. Sudjeluju djeca vrtićke dobi, učenici osnovnih i srednjih škola, likovni umjetnici i pojedinci iz 5 županije (Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Međimurske i Zagrebačke) kao i umjetnice iz Slovenije.

Na početku otvorenja, prisutne je pozdravila ravnateljica POU Krapina, Grozdana Pavlović koja je zahvalila Gradu Krapini, Krapinsko-zagorskoj županiji i Ministarstvu kulture i medija RH što podržavaju rad POU Krapina. U ime župana KZŽ Željka Kolara, sve prisutne pozdravila je Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije “Zagorje zeleno”. Kustosica galerije, Vesna Kunštek, pobliže je predstavila izložbu, a otvorio ju je zamjenik gradonačelnika Grada Krapine – Ivica Hršak. Otvorenje izložbe glazbeno je uveličao Župni mješoviti zbor crkve Sv. Nikole biskupa iz Krapine pod vodstvom časne sestre i orguljašice sestre Mihajle Musić uz instrumentalnu pratnju glazbenog pedagoga Matea Klasića.

Pisanice su ove godine izradile su marljive ručice djece iz krapinskog dječjeg vrtića Gustav Krklec, dječjeg vrtića Utrine i „Cvrčak“ iz Zagreba, učenici iz 6 matičnih osnovnih škola i 6 PŠ Krapinsko zagorske županije, učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka i srednje Graditeljske škole Čakovec.

Svoje radove izložili su korisnici Doma za starije i nemoćne Sv. Nikola iz Krapine i Doma za starije osobe Centar iz Zagreba, članovi Podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske, Trešnjevka sjever – Zagreb, Udruga umirovljenika Krapina.

Pisanice su izradili i polaznici radne terapije Doma za odrasle osobe Lobor-grad iz Lobora, Centra za rehabilitaciju Zagreb, radionice Sloboština, Ustanove za sveobuhvatnu skrb „Tigrovi“ i Udruge za promicanje inkluzije iz Zagreba

Udruga distrofičara Krapina, Udruga tradicija i inovativnost Krapinske Toplice,, članovi Likovnog društva Ernest Tomašević iz Krapine i Likovne udruge Oton Iveković iz Klanjca kao i članice Kreativne radionica Zabok.

Na osebujan način izrađena ili oslikana jaja napravili su likovni umjetnici i pojedinci iz Krapine, Začretja, Gornjeg Jesenja, Krapinskih Toplica, Zaboka, Oroslavja, Zaprešića, Zagreba, Samobora, Ludbrega, Koprivnice, Pazina i Velenja. Na ovogodišnjoj izložbi mogu se vidjeti i pisanice iz Ukrajine, Rumunjske, Rusije i Kine kao i tradicijske pisanice iz pojedinih krajeva Hrvatske iz Zbirke Biškupić koje nam je posudio kolekcionar i dugogodišnji ministar kulture Božo Biškupić i supruga Ljerka. Na izložbi se može vidjeti i ukrašavanje uskrsnih jaja izvornom tradicijskom tehnikom zukvom i vunicom koju su donijeli u Slavoniju iz Slovačke preci obitelji Božić, koji su krajem 19. stoljeća doselili u Lipik. Ukrašavanje pisanica ovom izvornom tehnikom prenijeli su u obiteljsko nasljeđe. Izložene pisanice napravili su Dragutin i Snježana Božić iz Koprivnice.

U mnoštvu ideja i radova teško je nekoga posebno izdvojiti jer svaki rad je poseban i osebujan na svoj način, ali ipak moram izdvojiti Etno skupinu «Škrinjica» i voditeljicu Snježanu Štefek Borovčak iz OŠ Donja Stubica koji svojim impresivnim radovima sudjeluju od samog početka održavanja izložbe. Idejni začetnik ove izložbe Zoran Babić koji je napravio pisanicu kako sam kaže u suradnji s dabrom koji je bio u posjetu njegovom imanju i napravio štetu na vrbi u dvorištu.

Ova izložba nije samo obogaćenje kulturne scene naše regije, već i podsjetnik na važnost tradicije, kreativnosti i zajedništva u suvremenom društvu. Izložba se u Galeriji može pogledati do 19. travnja 2024., radnim danom od utorka do subote od 10-13 sati.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content