Vjeko Matić – ‘U dosluhu s aurorom’ kompjutorska 3D grafika


U Galeriji grada Krapine je u srijedu 11. svibnja 2016. otvorena izložba kompjutorske 3D grafike akademskog slikara – grafičara, doktora umjetnosti Vjeke Matića pod nazivom „U dosluhu s aurorom“.

Vjeko Matić rođen je 1960. godine u Imotskom. Diplomirao je 1986. na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Alberta Kinerta i profesora Frane Pare, a 2014. je i doktorirao. Aktivno se bavio grafikom, slikarstvom, dizajnom, kompjutorskom grafikom, animacijom, fotografijom, glazbom i scenografijom. Primio je “Zlatnu arenu” na međunarodnom natječaju za scenografiju koncerta Paula Wintera i priznanje na grafički dizajn Hotela Intercontinental u sklopu nagrade za najbolji europski hotel. Samostalno je izlagao od 1985. a od 1982. godine sudjelovao je i na skupnim izložbama. Umro je u Zagrebu 2014. godine.

Vjeko Matić stvorio je impresivan opus kompjutorskih grafika koje na prividnoj hladnoći kompjutorskog tiska nose različite sadržajne odrednice, od apstraktnih kompozicija i asocijativnosti predmetnog, do sugeriranja pejzažne širine. Maštovitost i sjajno poznavanje mogućnosti tehnologije potka su Matićeve kompjutorske grafike, napisao je u jednom od svojih predgovora o njegovim radovima likovni kritičar Stanko Špoljarić.

Na otvorenju je o stvaralaštvu Vjeke Matića govorio prof. Frane Paro, a izložbu je otvorio dogradonačelnik Grada Krapine Branko Varjačić.

Izložba ostaje otvorena do 11. lipnja 2016. godine.


Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content