Zvonimir Zagoda – izložba fotografija

U Galeriji grada Krapine je u petak 23. siječnja 2009. otvorena izložba fotografija Zvonimira Zagode iz Zagreba.

Zvonimir Zagoda rođen je 1941. godine u Oroslavju. Školu Primijenjene umjetnosti u Zagrebu, Odjel umjetničke fotografije završio je 1960., a Višu pedagošku školu, likovni odgoj godine 1962.. Od 1968. redovni je nastavnik Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, na odjelu fotografskog dizajna. Član je udruženja umjetnika primijenjene umjetnosti Hrvatske. Dobitnik je nekoliko nagrda za fotografiju. Izlagao na samostalnim i kolektivnim izložbama.

«Drvo i kamen motivi su koje Zvonimr Zagoda već godinama fotografskom kamerom detektira kroz niz foto –studija, koji su izravni zapisi likovnog događaja, ali i svojevrsni psihogram likovne svijesti. Autor zapravo intimizira s različitim vidovima klimaksa prolaznosti ubilježenih u organsku i anorgansku prirodu….. Jasno uviđajući mogućnosti, ali i ograničenja fotografije, jasno slijedeći kulturu medija autor postavlja temelje svojih htijenja: savladavanje motiva fotonskom ekspresijom kao temeljem izraza….. U okvirima klasičnog pristupa fotografskom umijeću Zagoda je nepretenciozno ostvario put likovnim vizijama koje svoju snagu crpe iz kreativne poniznosti pred motivom.»
                                                                             Iz predgovora Danijela Žabčića

Zagoda se u Krapini predstavlja sa 90- tak fotografija, foto-studija drva, kamena i vode.
Na otvorenju izložbe o autoru je govorila likovna kritičarka Branka Hlevnjak, a u prigodnom programu nastupio je Ivan Benc.
Izložba ostaje otvorena do 20. veljače 2009. godine.

Podjeli na društvenim mrežama:

Skip to content